Konserve

Bir saklama türü olan konserve de askeri bir gereksinim olarak ortaya çıkmıştır. 1795 yılında Napolyon savaşa giden askerlerin erzaklarının çabuk bozulması, özellikle denizcilerde başgösteren gıda zehirlenmeleri ve iskorbit hastalığı (C vitamini eksikliği nedeniyle vücut direncinin  kırılması, metobolizmanın çökmesi ve ölüme neden olması) dolayısıyla, askerlerin erzaklarının bozulmasını önleyecek bir yöntem bulana 12.000 Frank'lık bir ödül koymuştur.

Nicolas Francois Appert adında aynı zamanda şeker imalatçısı olan bir Fransız aşçı konu üzerinde çalışmaya başlamış ve öncelikle ağzı hava almayancam kaplarda saklanan gıdaların daha uzun süre dayandığını keşfetmiştir. Daha sonra bu deneyini hava almaya cam kavanoz içindeki gıdaları haşlayarak yapmıştır. Yaklaşık 14 sene üzerinde çalıştıktan sonra Napolyon'un koyduğu ödülü almaya hak kazanmış ve ödül parası ile ilk konserve fabrikası adlandıralabilecek şişelenmiş gıda fabrikasını açmıştır.

İngiliz Peter Durand, Appert'in yöntemini geliştirmiş ve 1813 yılında teneke kutuda konserve imal edilen fabrikasını açmıştır. Her sene Amerikan Gıda Teknolojisi Enstitüsü (U.S. İnstitute of Food Technologists) gıda teknolojisine katkıda bulunanlara Nicolas Appert Onur ödülü vermektedir.


Kaynak: 
Uluslararası Gastronomi, Editör Mehmet Sarıışık Yrd. Gülçin Özbay, Detay yayıncılık 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lokum, Hacı Bekir ve Fenerbahçe

Bayrağın yarıya indirilmesi

Sanayiye iki farklı bakış