Soğanlı Yumurta

Osmanlı padişahlarından birkaçının en sevdiği yemeklerden biri de pişirilmesi büyük hüner isteyen soğanlı yumurtaymış. Soğanlar çok düşük bir ısıda üç saat süreyle yavaş yavaş, kavrulmadan, canlılıklarını kaybetmeden, kehribar gibi bir renk alıncaya kadar sabırla pişirilirmiş. Kırılmış yumurtanın sahandaki dizilişi bir sanat eseri inceliğinde, beyazları piştiği halde sarıları   ''manda gözü gibi parlak'' kalır, tuzu ve biberi tam kıvamında konulurmuş. Böyle bir sunuş karşılığında kuşhaneci yani padişahın özel aşçısı olan kuşbaşı, padişah tarafından ödüllendirilirmiş.




Kaynak: Yaşayan Büyük Türk Mutfağı,  Nail Arıkdal, Doğan Kitap

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bayrağın yarıya indirilmesi

Tom Amcanın Kulübesi

Andımız